Wat is uw postcode?

Door de jaren heen heb ik -zoals zovelen- een aantal klantenpasjes verzameld van diverse supermarkten, tankstations, etc. Voor de aanvraag van een aantal van die pasjes heb ik ongetwijfeld ooit eens mijn postcode op een formuliertje ingevuld. Niet zo slim natuurlijk, maar ja, tot het begin van deze eeuw had ik daar nog niet zo’n moeite mee.

In deze dagen van Big Brother ben ik daar echter heel wat voorzichtiger mee geworden, en zal ik niet meer zomaar een formuliertje invullen met al mijn persoonlijke gegevens voor een paar dubbeltjes voordeel! Ik ben ongetwijfeld niet de enige die zo is gaan denken, en dat hebben ze ook bij C&A goed begrepen!

Deze week kocht ik nl. bij de plaatselijke vestiging van genoemde zaak een spijkerbroek. Ik legde deze op de toonbank en legde er een briefje van 50 euri naast. Nou verwachtte ik dat de kassière zou zeggen: “Dat is dan 19,95 alstublieft.” Maar nee hoor, ze vroeg me doodleuk: “Wat is uw postcode?”

Hier was ik totaal niet op voorbereid, maar gelukkig wist ik wel het enige goede antwoord te geven: “Dat gaat u niets aan!” Terwijl ik dit zei, schoof ik het briefje wat verder in de richting van de kassière om aan te geven dat ik slechts kwam afrekenen, en dat ik geen zin had in verdere vragen.

Gelukkig was het ook mogelijk om zonder postcode af te rekenen, maar ik weet niet of ik ooit nog wel iets bij C&A wil kopen. M.i. wordt er gewoon handig misbruik gemaakt van bepaalde automatismen van mensen. En waar houdt het op? Vandaag is het mijn postcode, morgen is het mijn inkomensgroep, overmorgen de samenstelling van mijn huishouden en volgende week mijn sexuele voorkeur…

Nou ja, misschien ben ik wel paranoia aan het worden. Of valt het nog mee? Graag jullie mening!

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (11 stemmen | Gemiddeld: 3,36 van 5) Loading...

8 reacties op “Wat is uw postcode?

 1. Bij Gamma vragen ze het altijd netjes om te controleren of de bezorging van de folders goed verloopt. Ik heb niet zo een moeite met het geven van mijn postcode, het huisnummer krijgen ze er niet bij dat is teveel gevraagd.

  Kaarten en pasjes, ik wil ze niet meer, dan maar geen korting, het is mij wel prima zo.

 2. Ik ben ook gestopt met al die pasjes etc, heb ze altijd net niet bij me als ik ergens ben hahah.
  Alleen airmiles maar ja dat komt omdat ik zoveel moet tanken voor mijn werk.
  Altijd handig voor de handdoeken hahahahhh

 3. Nou je hebt een gezonde paranoia hoor, als ik het zo bekijk leven wij vandaag de dag in een gläsernwelt, alles transparent!!!!!!!!!!!!!! Voor mij aan mijn hoela hoor, ik heb geen pasjes bij de supermarkt of ander bedrijven, ik krijg nu al post genoeg van bedrijven waar ik nog nooit bestelt heb, wat een papier en plastiek verschwendung, ik erger mij dood.
  Trotzdem een fijn weekend Joop 😛

 4. 😎 Nee hoor, je bent helemaal niet paranoia en in veel gevallen heb je gelijk.
  In het geval van C&A kan ik je wel wat meer uitleggen.
  Daar wordt de postcode gebruikt om af te stemmen hoe de collectie samengesteld moet zijn voor een bepaald filiaal.
  Maar je hebt gelijk, ook ik heb altijd zoiets van: en waarom wil je dat weten?
  Helaas is een standaard gezonde argwaan op z’n plaats.

 5. De Postcode-vraag komt tegenwoordig steeds vaker voor bij de grotere winkelketens en wordt voor marketingdoeleinden gebruikt. Ze hebben aan de postcode genoeg om te kunnen bepalen waar vandaan de hun klanten komen en wat ze in de betreffende winkel kopen.

  Opzich een erg handige tool om te bepalen hoe je je winkel moet inrichten om het hoogste rendement te behalen of om te besluiten om in een nieuwe winkel te openen in de wijk waar opvallend veel klanten wonen.

  Mijn postcode mogen we wel krijgen maar ik heb al moeite om de letters er bij te vermelden. De 4 cijfers moet voldoende zijn en dat is het vaak ook wel.

 6. @Janneman:
  Welkom hier!

  @Allemaal:
  Dank voor jullie reacties!
  Mijn paranoia blijkt gelukkig mee te vallen, want ook jullie blijken toch wel enigszins afkerig te zijn geworden van allerlei pasjes.
  De strategie van C&A is natuurlijk duidelijk: men wil klanten en assortiment in kaart brengen. Op zich prima, maar ik weet helaas niet waar mijn gegevens blijven, wie ze kan bekijken, en ook al niet wanneer de AIVD bij C&A binnenvalt…
  Mijn oude postcode gebruik ik ook weleens; bijv. voor een petitie. Het zou echter geen verkeerd idee zijn als C&A alleen naar de vier cijfers zou vragen. Daarmee heeft men een stadsdeel, en dat moet voldoende zijn!

Onderwerp is gesloten.