Ik heb er tabak van!

Het speelde al enige jaren door mijn hoofd, maar nu moet het er toch maar eens van komen: ik ga nl. proberen om mijn eigen tabak te kweken. Nou heb ik absoluut geen groene vingers, en weet ik op dit moment bijv. nog helemaal niet hoe ik de geoogste tabak precies op smaak moet brengen, maar ik ga toch een poging wagen!

Tijdens mijn speurtocht op internet stuitte ik al snel op de site van het Tabaksteeltmuseum in Amerongen. Na het bestuderen van de informatie heb ik vrijwel direct besloten om daar maar eens een kijkje te gaan nemen. Tekst en foto’s zijn nl. leuk, maar in het echt zou het allemaal toch wel wat inzichtelijker moeten worden.

En zo vertrok ik afgelopen zondag op de snorfiets richting Amerongen. Op een regenachtige dag zou zoiets natuurlijk niet haalbaar zijn geweest, maar met een lekker voorjaarszonnetje erbij was het best een leuke tocht van ruim een uur.

In het museum werd ik vriendelijk begroet door een vrijwilliger die mij natuurlijk nog het e.e.a. kon verduidelijken. Hij wees mij tevens op de mogelijkheid om evt. ergens in mei een klein tabaksplantje te kopen voor het geval dat het zelf opkweken met de zojuist aangeschafte zaadjes niet zou lukken.

Da’s natuurlijk hartstikke mooi! Ook was ik van harte welkom als ik later in het seizoen nog eens wilde komen kijken naar de groeiende tabaksplanten in de (vrij toegankelijke) tuin bij het museum.

Al met al is mijn bezoek aan het museum dus zeer waardevol geweest. Maar goed; nu aan de slag! Behalve de zaadjes heb ik inmiddels ook een zak potgrond, dus het feest gaat zometeen beginnen. Binnen twee weken zal ik het wonder van een paar ontkiemende zaadjes moeten kunnen aanschouwen. Ik houd jullie verder wel op de hoogte!

Hieronder nog een paar foto’s:


Een kruiwagen met tabak

Stilleven

De vrijwilliger

De tabak in de hank (droogschuur)

Foto rechtsboven: Het Tabaksteeltmuseum
Bron: www.tabaksteeltmuseum.nl

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren  Aantal stemmen: 4 | Gemiddeld: 5,00
Loading...

17 reacties op “Ik heb er tabak van!

 1. Strak plan, Joop! En nu maar hopen dat er straks geen maximum wordt gesteld aan het aantal thuiskweekplantjes…

 2. @Momus:
  Voor zover ik de verhalen mag geloven, is het bezit van enkele tabaksplanten voor eigen gebruik geen probleem. De zaden zijn gezaaid, en nu maar wachten op een beetje zonneschijn!

 3. Dankzij Brockhus en zijn President in Eurostaete is de handel aldaar world-wide vrij gegeven.. Ieder van de 6 miljard uitwonende burgers mogen daar geheel belastingvrij
  10 kilo per dag aanschaffen. Raadpleeg de tabaks tractatensite v.d. SDNL maar eens…
  At your Service.. and make my day. Groeten a.h. Euroclowntje en zijn Tabakspresident.

 4. Ik heb een keer tabak gekweekt op m’n volkstuin. Kweken is best gemakkelijk, de planten groeide als kool en hadden grote bladeren. Na de oogst heb ik de bladeren in m’n schuur te drogen gehangen. Toen ze droog waren heb ik ze fijn gesneden en een sjekkie gerold…was niet te roken!

  Kortom…kweken is makkelijk, fermenteren is een stuk lastiger.

 5. @René van Spanje:
  Eurostaete zou wat mij betreft één grote tabaksplantage moeten worden!

  @Alex:
  Truffels vind je gewoon in het bos. Niks illegaals dus…
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Truffel

  @Gerooide:
  Klopt: fermenteren is idd. het moeilijkste van het hele proces. Dat gaat met o.a. rozemarijn en tijm. Maar goed, eerst maar eens afwachten of de zaadjes willen kiemen.

 6. hee wat leuk zeg!! ik ben ook zojuist begonnen met zaaien van tabak 😉
  het schijnt met een paar planten in de tuin ook wel tegen witte vlieg en schimmels te werken.ook een thee trekken van de tabaksbladeren en deze vernevelen over de planten kan ongenode vrienden op de vlucht doen jagen.
  dus is het niet te roken,heb je een free-incecticide!
  tjha….en dan dat fermenteren he?…. 😐 er zijn tabakskwekers die de tabak wel tot 9 jaar laten rijpen !
  ik denk; op een doorluchte koele plaats weghangen …een week of vier, vijf laten drogen en dan laten fermeteren in een liefst hele grote glaze luchtdichte pot, met de gewenste kruiden ertussen….en dan geduld hebben,minimaal een half jaar niet openen. tis een soort van inmaken van groenten 😆
  best te roken dacht ik :)

 7. @Ar:
  Welkom!
  Het fermenteren is ook voor mij nog het meest geheimzinnige van het hele proces, maar ik hoop dat het gaandeweg allemaal steeds duidelijker wordt. Het is me overigens bekend dat insecten niet zo dol zijn op tabak, maar ik wist nog niet dat je er daarom ook een insecticide van kon maken. En zo leert men elke dag weer wat nieuws!

 8. Ik ga er zelf ook aan beginnen, die taksen hangen me de keel uit. Ik ben nu al een paar dagen aan het snorren op internet en vond dit alvast leerzaam:
  http://www.howtogrowtobacco.com/
  Weliswaar engelstalig. Dit is wat ik tot nu toe begrijp in het kort: Tabak groeit vrij goed en houdt van veel bewatering/zon en niet te vaste grond. Er bestaan ook sier-tabaksoorten die niet of minder geschikt zijn om te roken. Bij goed weer worden ze 1.60m—2.00m hoog. De zaadjes zijn piepklein en worden eerst binnen gepot en later uitgeplant in het voorjaar bij goed weer. Knoppen en bloemknoppen dienen direct verwijderd te worden zodat alle energie in de bladeren gaat, niet naar bloemen. Oogsten begint onderaan bij gele verkleuring van de bladeren, dan verder om de week de bladeren hogerop. Oogsten duurt dus ongeveer een maand. Nu moeten ze eerst opgehangen worden, paarsgewijs op een droge goed verluchte plaats. Al wat groen is moet nu minstens geel tot goudbruin worden. Het clorophyl in de bladeren moet dus volledig verdwenen zijn. In feite kan je dit nu al roken, maar dit is (nog) geen kwaliteitsvolle tabak hoor. Als de tabak nu bros is, eerst bevochtigen zodat hij weer bewerkbaar wordt. Nu moet de tabak eerst gefermenteerd (cured) worden. Traditioneel werd de tabak nu voor een jaar of langer op mekaar gepakt en dan ontstaat er een automatische gisting waarbij een lichte ammoniak-geur en warmte vrijkomt. De moderne methode is zelf voor warmte en vochtigheid te zorgen in een “kiln” ofte oven. ideale temperatuur: 55° Celsius, Relatieve Vochtigheid: 70% De 55° is nodig om schimmel te voorkomen. Nu duurt dit proces een 2-3 weken, je neus zal het je vertellen wanneer tabak “klaar” is, want de ammoniak-geur zal nu weg zijn en vervangen door de zachtere geur van “gerijpte” tabak. Die amerikanen maken dus hun eigen “kiln” van afgedankte koelkasten, monteren een thermostaat-regeling met een soort electrische bakplaat als verwarming en een water-verwarming als vochtigheidsregelaar. Er MOET een weinig ventilatie zijn om de ammonia en andere onwelriekende dampen te laten ontsnappen.
  pvc-buis van 1/2 duim onder en bovenaan, regelbaar indien gewenst. Nu is de tabak klaar, maar kan zelfs nog verder verfijnd worden door hem te stockeren voor langere tijd, tot voorbij de 5 jaar, maar goed, dat gaan we nu niet doen hee :mrgreen:
  Ik hoop dat we nog veel aanvulllingen krijgen van tips, trucs, materialen, waar bestellen en uitleg enz…

  mvg

  Alex.

 9. @Alex (2)
  Welkom hier!

  – Hier is overigens al een Alex actief, dus jij bent nu ff nr 2 –

  Dit is in het kort de info die ik hier ook van diverse websites bijeen heb verzameld.
  De plantjes groeien hier wel, maar zijn op dit ogenblik nog veel te klein om naar buiten te kunnen. Hopelijk gaat dat toch de komende maand wel gebeuren!
  Ik zie wel hoe goed het allemaal gaat. Bij tijd en wijle zal ik er zeerzeker over berichten.
  Tips van ervaren kwekers zijn hier natuurlijk altijd welkom!

 10. @Knelis:
  Dank voor deze zeer waardevolle info!

  Zelf heb ik mogelijk te laat in het seizoen gezaaid, maar toch toch begint het lekker te groeien. Binnenkort maar eens een foto plaatsen.

 11. Verdorie, al mijn planten staan vol bruine puntjes, lijk een of andere schimmel. Van al die regen zeker?

 12. @Alex2:
  Heb je een link naar een foto? Ik heb nl. ook hier en daar wat bruine puntjes, en zelfs wat gaatjes in de bladeren. Dit is echter ontstaan doordat de plant bij mij in een bouwemmer staat. De onderste bladeren hebben dan ook te vaak op de rand gelegen na een stevige regenbui. Dan kunnen de bladeren ter plaatse gewoon wat minder goed ademen.
  Volgend jaar moet ik de emmer dan ook tot aan de rand vullen om dit probleem te voorkomen.
  Misschien heb jij hetzelfde probleem?

 13. Neen, de mijne staan in volle grond. De nieuwere bladeren hebben er geen(minder) last van, denk dat het een virus is of zo. Geef mij een mail-adres, dan stuur ik het door.

 14. @Alex2:
  Ik ben geen expert, maar ik kan natuurlijk wel kijken of die vlekken gelijkenis vertonen met de vlekken die bij mij op de bladeren zitten. Ik zal de foto online zetten zodat ook anderen kunnen meekijken.
  Stuur maar een foto op naar jbvd1234 (apestaart) gmail.com

 15. @Alex2:
  De foto staat HIER.

  Dit ziet er wel wat anders uit dan de vlekjes en gaatjes bij mijn plant. Je zou er misschien een expert bij kunnen halen.

Onderwerp is gesloten.