Hoewel het me helaas niet meer zal lukken om mijn tabaksplant z’n maximale hoogte (1,60 m) te laten bereiken, ben ik toch best wel blij met het behaalde resultaat. De stam is slechts 20 cm hoog, en daarmee zit ik dus op 1/8 van de hoogte, maar heb straks i.i.g. een aantal redelijk grote bladeren waarmee ik de komende maanden wat kan experimenteren. Er komt nl. nogal wat bij kijken: laten vergelen, drogen, fermenteren, op smaak maken, etc.

Mocht deze plant nog zaden voortbrengen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar anders rijd ik begin volgend jaar gewoon weer terug naar het Tabaksteeltmuseum in Amerongen om een nieuw zakje zaadjes te kopen.

Ik moet dan begin maart al zaaien om ervoor te zorgen dat ik rond half mei een paar plantjes voldoende heb opgekweekt zodat ze op dat moment al groot en sterk genoeg zijn om ze buiten te kunnen zetten. Dit jaar was het al half juni voordat ze m.i. naar buiten konden. Plantjes met een steeltje van 5 cm zet ik nl. niet zo snel buiten neer, omdat die mogelijk al bij de eerste de beste regenbui of windvlaag zouden kunnen bezwijken.

Ook lijkt het me zinvol om volgend jaar al direct te beginnen met wat grotere potten, want nu was ik constant aan het overpoten. Vooral de nog vrij tere jonge plantjes hebben het daarom zwaar te verduren gehad: van de 12 plantjes (per drie in een potje) hebben slechts twee het uiteindelijk overleefd. Op de foto staat het grootste exemplaar.

Ten slotte merk ik nog op dat ik toch echt helemaal niets weet van het kweken van planten. In het zakje zaadjes zaten ongeveer acht kleine kogeltjes en een hoop donkerbruin stof. Nu dacht ik dat die kogeltjes de zaadjes waren, en dat dat stof was veroorzaakt door het opensnijden van de zaadbollen. Dat had ik dus goed mis, want juist die stofjes bleken de zaadjes te zijn! Wow! Alsof er een complete speelfilm is gecomprimeerd tot zegge en schrijve één bit. Onvoorstelbaar!

Hopelijk kan ik de komende maanden mijn ervaringen met de verdere behandeling van de bladeren met jullie delen.

Lees ook Deel I en Deel II

2 stemmen, gemiddeld: 5 van 52 stemmen, gemiddeld: 5 van 52 stemmen, gemiddeld: 5 van 52 stemmen, gemiddeld: 5 van 52 stemmen, gemiddeld: 5 van 5   (2 stemmen, gemiddeld: 5,0)
Loading ... Loading ... Bedankt voor je stem!