Ik heb er tabak van! – III

Hoewel het me helaas niet meer zal lukken om mijn tabaksplant z’n maximale hoogte (1,60 m) te laten bereiken, ben ik toch best wel blij met het behaalde resultaat. De stam is slechts 20 cm hoog, en daarmee zit ik dus op 1/8 van de hoogte, maar heb straks i.i.g. een aantal redelijk grote bladeren waarmee ik de komende maanden wat kan experimenteren. Er komt nl. nogal wat bij kijken: laten vergelen, drogen, fermenteren, op smaak maken, etc.

Mocht deze plant nog zaden voortbrengen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar anders rijd ik begin volgend jaar gewoon weer terug naar het Tabaksteeltmuseum in Amerongen om een nieuw zakje zaadjes te kopen.

Ik moet dan begin maart al zaaien om ervoor te zorgen dat ik rond half mei een paar plantjes voldoende heb opgekweekt zodat ze op dat moment al groot en sterk genoeg zijn om ze buiten te kunnen zetten. Dit jaar was het al half juni voordat ze m.i. naar buiten konden. Plantjes met een steeltje van 5 cm zet ik nl. niet zo snel buiten neer, omdat die mogelijk al bij de eerste de beste regenbui of windvlaag zouden kunnen bezwijken.

Ook lijkt het me zinvol om volgend jaar al direct te beginnen met wat grotere potten, want nu was ik constant aan het overpoten. Vooral de nog vrij tere jonge plantjes hebben het daarom zwaar te verduren gehad: van de 12 plantjes (per drie in een potje) hebben slechts twee het uiteindelijk overleefd. Op de foto staat het grootste exemplaar.

Ten slotte merk ik nog op dat ik toch echt helemaal niets weet van het kweken van planten. In het zakje zaadjes zaten ongeveer acht kleine kogeltjes en een hoop donkerbruin stof. Nu dacht ik dat die kogeltjes de zaadjes waren, en dat dat stof was veroorzaakt door het opensnijden van de zaadbollen. Dat had ik dus goed mis, want juist die stofjes bleken de zaadjes te zijn! Wow! Alsof er een complete speelfilm is gecomprimeerd tot zegge en schrijve één bit. Onvoorstelbaar!

Hopelijk kan ik de komende maanden mijn ervaringen met de verdere behandeling van de bladeren met jullie delen.

Lees ook Deel I en Deel II

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren  Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 5,00
Loading...

2 reacties op “Ik heb er tabak van! – III

 1. Op zich mooi. 😯
  Lijkt me ook wel interessant, als ik de zaadjes kan krijgen ergens.

  Voor zover is begrijp, is tabak een medicijn tegen een te groot ego.
  Mensen die roken kunnen beter relativeren.
  Zijn ook wat rustiger, want kijken de kat uit de boom tot beide handen vrij zijn.
  :sick:
  Wat mij nu interessant lijkt, is te komen weten of die tabak uit je eigen potje ook verslavend is, of dat dit zo komt door de saus. 😛

 2. @Bosgeus:
  Zaadjes zijn ook via internet te krijgen, maar dan zit je veelal vast aan een minimale afname; bovendien maken de verpakkings- en verzendkosten het allemaal te duur. Voor mij is het dan ook het handigst om naar het Tabaksmuseum in Amerongen te rijden om aldaar voor € 1,- een zakje zaadjes te kopen.

  Het is goed mogelijk dat mijn eigen tabak meer of minder nicotine bevat dan de gemiddelde halfzware shag, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het moet gewoon lekker ruiken en lekker smaken. Vergelijk het maar met een bakkie koffie.

  I.i.g. is mijn eigen tabak wel een heel stuk echter dan de shag uit de winkel. Het jonge blad is, na het vergelen en drogen, direct rookbaar. Ik heb dan ook al gemerkt dat de smaak wat rechttoe rechtaan is. Dat was ff wennen, maar uiteindelijk heb ik toch besloten om ook de rest van de oogst zo puur mogelijk te houden.

  In de komende maanden volgt er nog wel een log over dit onderwerp.

Onderwerp is gesloten.