Ik heb er tabak van! – IV

Zo! Koning Winter regeert! Ik kan het me vandaag dan ook nog niet voorstellen dat ik over een maand weer zaadjes ga halen voor de tabaksteelt van 2012.

De oogst van 2011 is overigens niet spectaculair, maar het is voor een allereerste oogst toch lang zo slecht nog niet. Van de opgekweekte plantjes hebben twee exemplaren de stress van het overpoten overleefd, en zijn uiteindelijk ongeveer een meter hoog geworden.

Tussen half augustus en eind september vorig jaar heb ik ongeveer wekelijks een aantal bladeren afgeknipt en (na het pletten van de nerven) in de huiskamer opgehangen om te laten vergelen en verdrogen. Dat proces is redelijk goed verlopen, maar er was toch wel een duidelijke tweedeling zichtbaar. De grootste bladeren van zo’n 25 tot 30 cm zijn nl. prima verkleurd, maar al het latere spul werd steeds kleiner. De kleinste bladeren van zo’n 10 cm voelden tijdens het afknippen zelfs nog wat viltachtig aan. Het zijn dan ook deze kleinere bladeren (10 tot 20 cm) die niet helemaal bruin zijn geworden.

Begin januari heb ik daarom besloten om het fermenteren in twee gedeelten te gaan doen. De grootste bladeren heb ik ondergedompeld in een bak water met een paar scheppen suiker plus een vleugje kaneel en basilicum. Het suikerwater maakt de bladeren weer soepel, en de kruiden zijn voor de smaak. De gekozen kruiden stonden toevallig voor het grijpen in de keukenkast. Het is dus best mogelijk dat ik volgend jaar ga experimenteren met bijv. rozemarijn en/of pepermunt.

Van de natte bladeren kon ik een mooi stapeltje maken. Met de deegroller heb ik er een compacte massa van gemaakt die ik vervolgens in een plastic zakje kon schuiven. Lucht eruit, knoop erin en klaar! Dit zakje heeft nu ongeveer een maand onder een dik boek op de cv liggen broeien (fermenteren).

Gisteren heb ik de zak geopend, de inhoud gewogen, en de hele plak bladeren in strookjes geknipt. Ik heb nu ongeveer 50 gram heerlijk ruikende tabak, maar is nog wel iets te vochtig om te kunnen roken. Als de tabak straks droog is, dan houd ik er vast nog wel 49 gram van over.

En de rest van de oogst? Die heb ik nog een paar weken vlak boven de cv-ketel gehangen, maar is nog immer niet of nauwelijks van kleur veranderd. Mogelijk tegen beter weten in zal deze helft van de oogst vandaag dezelfde behandeling ondergaan als de eerste helft. Ik hoop dan maar dat de bladeren tijdens het fermenteren nog wat bijkleuren.

Eén dezer dagen laat ik wel weten of de tabak een beetje te roken is. Tevens plaats ik dan een paar grotere foto’s.

Wordt vervolgd

Lees ook deel I, deel II en deel III

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren  Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00
Loading...

2 reacties op “Ik heb er tabak van! – IV

Onderwerp is gesloten.