Maandelijks archief: juli 2010

De Demmink Doofpot

Afgelopen week werd ik verrast door een pakketje bij de post. Ik kon me nl. niet herinneren dat ik onlangs iets had besteld. Van de afzender werd ik al niet veel wijzer; het bleek afkomstig te zijn van ene drs J. Poot met een correspondentieadres op Schiphol-Rijk. Ik dacht dan ook dat het verkeerd bezorgd was, maar nee, het was gericht aan de Geuzenpartij.

Pas toen ik het openmaakte wist ik het weer: het was ‘De Demmink Doofpot’, een boek over staatspedo Joris Demmink (ook wel bekend als Joris D.) dat ik tussen neus en lippen door (tijdens een telefoongesprek met dhr. Van Spanje) gratis had besteld via JDTV.

Van een gratis boek verwachtte ik overigens niet al te veel. Sterker nog: ik verwachtte zelfs een boekje in Hyves-taal (zie kader), maar dat had ik duidelijk mis! Het is geschreven in goed Nederlands. Bravo!

Ondanks het correcte taalgebruik leest het boek helaas nog steeds niet weg als een spannend jongensboek. Het bestaat nl. goeddeels uit overzichten, wetenswaardigheden, feiten, onderzoeksrapporten en vooral heel erg veel zgn. producties (bijlagen). Bij deze producties moet je denken aan gescande artikelen uit tijdschriften en afdrukken van webpagina’s, e-mails en faxen.

Helaas is het gros van de producties door de verkleiningsfactor vrijwel onleesbaar geworden. En dat is toch wel een gemiste kans. We praten hier immers over bijna 250 van de 344 pagina’s?

Maar goed, ondanks dit voorgaande bevat het boek nog steeds bijna 100 pagina’s met relevante informatie over het dubbelleven van Joris Demmink, secretaris-generaal van Justitie. Wist je bijvoorbeeld dat hij vooral van Tsjechische jongetjes houdt? En dat hij daarnaast ook de allerduurste etentjes declareert bij Hirsch Ballin?

Enfin, mocht je het boek ook zelf eens willen doorlezen, vraag dan je eigen gratis(!) exemplaar aan!

‘De Demmink Doofpot’, 344 pagina’s, paperback, ISBN: 978-90-813699-4-7

Hyves-taal is een taal die sterk lijkt op het Nederlands, maar met geheel afwijkende spellings- en grammaticaregels. Op het eerste gezicht lijkt er weinig tot geen logica in te zitten, maar bij nadere bestudering vallen je toch al snel de volgende ‘taalregels’ op:

  1. Pas alle regels omtrent -d, -t en -dt zo vaak mogelijk verkeerd toe, en doe hetzelfde bij jou, jouw, u en uw.
  2. Behandel woorden van buitenlandse origine alsof het Nederlandse woorden zijn.
  3. Splits vrijwel alle samengestelde woorden.
  4. Doe vooral niet moeilijk als een (werk)woord door afwijkende schrijfwijze ineens iets heel anders betekent.
  5. Kies bij vertalingen van en naar bijv. Engels de makkelijkste weg: vertaal alles dus gewoon woord voor woord.

Punt 1 – Soms is Hyves-taal (die trouwens ook buiten Hyves veelvuldig voorkomt) niet alleen maar storent storend, maar ook nog eens spuuglelijk! Hoe komt iemand er nou toch bij om bijv. het sneeuwd, het werdt verziekd, het heefd geregent of die auto van jouw te schrijven? Tevens gaat de Hyves-taal m.i. volledig voorbij aan het feit dat een juist gebruik van een d of een t van cruciaal belang kan zijn! Zo heeft bijv. een kopje als: Rechter Pietersen veroordeelt weinig tot geen nieuwswaarde. Rechter Pietersen doet immers niet anders!? Veroordelen is gewoon zijn vak. Maar ja, in Hyves-taal betekent dit (veelal) dat rechter Pietersen (door een andere rechter) is veroordeeld; en dat is ineens heel andere koek!

Punt 2 – Het zij toegegeven dat Hyves-taal af en toe toch ook wel schattig kan zijn! Wat vind je bijv. van de woorden zoizo, klakzon en instink? OK, ik zit af en toe wel een paar keer met mijn ogen te knipperen, maar het zijn toch echt wel goedbedoelde, lieve woordjes. Ik merk hierbij echter wel op dat het woord instinct een instinker is!

Punt 3 – Al die onnodige spaties nemen alleen maar extra ruimte in, en maken de tekst ook nog eens minder vlot leesbaar: samen stelling, auto banden, wacht kamer, snel weg, verkeers boete, etc. Erger wordt het nog als het lidwoord van een samenstelling niet meer wordt ontleend aan het laatste deel, maar aan het eerste. We krijgen dan: de video verslag. Brrr!

Punt 4 – Het is toch best wel pijnlijk als je levensgroot Laat je verassen! op je Hyves hebt staan! Ik kwam dit een paar jaar geleden tegen op een Hyves van een jongedame. Daar heb ik dan ook een krabbeltje achtergelaten met de mededeling dat ik geen voorstander ben van crematie. Vreemd dat er bij haar geen lichtje is gaan branden, want de fout bleef gewoon staan, en mijn krabbel was in no-time verdwenen! Maar ja, in een enkel geval kan een klein verschil in schrijfwijze ook wel weer komisch zijn. Laatst nog las ik ergens een log met daarin de kreet: Wanneer worden we eens wakker geschut? Tsja, grof geschut ken ik wel, en zwaar geschut ook. Maar wakker geschut???

Punt 5 – Als je iets woord voor woord uit bijv. het Engels gaat vertalen, dan gaat het -ondanks de overeenkomsten tussen de twee talen- al vrij snel fout, en dan krijg je lachwekkende zinnetjes als Sorry voordat en Hij is mijn oom. Andersom wordt het soms nog gekker, want dan krijg je te maken met onmogelijke constructies als the understanding photo en a large pint

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

Semana de los gladiolos

Er is weer veel gebeurd deze week. Laat ik het maar in Vierdaagse-stijl houden door deze als semana de los gladiolos oftewel week van de gladiolen aan te duiden.

In de olie
Als kind leerde ik dat ik eerst mijn troep moest opruimen voordat ik aan iets nieuws begon. Die mannetjes bij BP hebben dat overduidelijk nooit geleerd, want ze gaan ondertussen gewoon bij Libië naar olie boren. Onvoorstelbaar!!!

De Loveparade vs de Vierdaagse
Grote evenementen blijken helaas soms dodelijker te zijn dan roken. Zo bleek de Vierdaagse een paar jaar geleden een dodenmars te zijn, en nu is het de Loveparade. Bij de Vierdaagse was de brandende zon de boosdoener, maar bij de Loveparade is het mij op het ogenblik dat ik dit schrijf nog niet geheel duidelijk. Ik vermoed echter dat er gewoon dikke vette paniek is uitgebroken om bijv. de verloren handtas van Tante Mien uut Appelscha. (Lees ook bij Ko van Dijk.) Nog niet zo lang geleden gaven we die tas gewoon af bij de gevonden voorwerpen. Zo simpel kon het leven zijn!

De komende dagen lezen we ongetwijfeld meer over de ware toedracht. Bij deze wens ik de nabestaanden heel veel sterkte.

De Stones
De Stones hebben voor de zoveelste keer aangegeven dat ze ermee gaan stoppen. Dat riepen ze in 1999 ook al, dus ik denk dat ze gewoon doorgaan totdat ze er letterlijk bij neervallen. Maar ja, hoe je het ook wendt of keert, ergens in het komende decennium zal er toch echt een definitief einde komen aan het tijdperk van de legendarische rocksterren. Ik kan het me nl. niet voorstellen dat bijv. Britney Spears, Joss Stone, Justin Bieber, Miley Cyrus en de Sugababes over 50 jaar nog op de planken zullen staan.

De ANWB vs het KLPD
Je weet nooit wat je aan de ANWB hebt, want eerst roepen ze dat ze faliekant tegen bepaalde overheidsmaatregelen zijn (denk hierbij o.a. aan het rekeningrijden), maar later draaien ze bij. Dat zal ook wel gebeuren met hun stelling omtrent het flitsen tijdens wegwerkzaamheden. Deze week stelden ze nl. dat er iets niet goed zit als het KLPD tijdens een contrôle bij Muiden in staat is om maar liefst 5000 van de 8000 auto’s te bekeuren. Tsja, 8000 auto’s heb je in een paar uurtjes toch echt wel bij elkaar geflitst…

En 5000 boetes? Die kunnen aardig oplopen tijdens tijdens wegwerkzaamheden (vaak is er overigens niemand aan het werk, maar dit terzijde), dus op een gemiddelde van 100 euro per boete kom je al snel. Dat levert dan ook ongeveer een half miljoen op. En wat roept het KLPD? Je raadt het al: “Het gaat ons echt om de veiligheid!”

Het woord gladiool werd vroeger ook nog weleens gebruikt om er een idioot mee aan te duiden. In dit geval mogen we ons dan ook afvragen waar nou eigenlijk de grootste gladiolen rondlopen. Bij de draaikonterige ANWB of bij het leugenachtige KLPD?

De hitte
Met het dalen van de temperatuur is het ook iets draaglijker geworden in de computerkamer. Hopelijk kan ik dan ook weer iets vaker een logje produceren.

Foto: El gladiolo

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 3,00 van 5)
Loading...

Nederland, o, Nederland

Zo, terwijl ik de afgelopen dagen zoet ben geweest met de webring (zie ook vorige log), is er weer heel wat geknabbeld aan onze vrijheden, ons recht op gelijke behandeling en wat dies meer zij. Tijd dus voor een kort overzicht:

De Fifamaffia
Ook na de huldiging van onze voetbalhelden blijft het land in WK-sferen, want RTL4 wist enige dagen geleden te melden dat ‘we’ inmiddels druk aan het onderhandelen zijn met de FIFA om het WK van 2018 naar Nederland (en België) te halen. Dat de FIFA telkens een eigen staatje sticht rondom het voetbalstadion, is ons sinds het gedoe rond de Bavaria-babes wel bekend, maar Nederland gaat er desondanks gewoon mee akkoord!

Dat betekent dan ook dat de wetgeving (al dan niet tijdelijk) moet worden aangepast om de Fifamaffia in de gelegenheid te stellen om dat staatje daadwerkelijk te kunnen stichten. Vreemd hoor, want als FIFA echt een land was dat je kon aanwijzen op de kaart, dan zouden we het op de zwarte lijst zetten wegens corruptie, maar nu gaan we ermee in zee het veld op! Lees in dit licht ook het artikel uit De Pers van 12 juli jl.

Tevens eist koning Blatter dat hij en al zijn onderdanen geheel worden vrijgesteld van belasting. Dat houdt dan ook in dat al het geld dat er tijdens het WK omgaat uiteindelijk gewoon zwart in de zakken van de FIFA verdwijnt! Sorry, maar als ik over alles belasting moet betalen, waarom dan deze uitzondering? Iedereen wordt hier toch *ahum* gelijk behandeld???

(Meer over belastingen bij Metropoly.)

Jezus redt het niet
De tekst ‘Jezus redt’, die een inwoner van Giessenlanden op het dak van zijn boerderij had geplaatst, moet worden weggehaald omdat de kreet in strijd zou zijn met de gemeentelijke welstandsnormen.

Tsja, de tekst is wel prominent aanwezig, maar hoe zit het dan met boeren die het dak van hun boerderij gebruiken om er ‘Verse eieren te koop’ op te zetten? Mag dat dan wel? Of wordt er in Nederland weer eens met twee maten gemeten?

En wat als er nu ‘Allah akhbar’ op het dak had gestaan? Ik kan het natuurlijk niet bewijzen, maar ik denk toch dat je die ambtenaartjes in dat geval niet had gehoord. We kennen in Nederland immers vrijheid van meningsuiting en van godsdienst?

The Pirate Bay redt het ook niet
Ik snap nog steeds niet waar die lui van Stichting Brein nou eigenlijk mee bezig zijn! Denken ze nou werkelijk dat ze het probleem van illegale downloads volledig onder contrôle hebben als ze The Pirate Bay voor de zoveelste keer dwingen om ontoegankelijk te worden voor Nederlanders? Denken ze echt dat ik straks geen enkele torrent meer kan vinden? Die lui zijn echt ziek. Stop de subsidies dan ook direct! Wat een geldverspilling!

Afluisterpraktijken
In navolging van o.a. Engeland begint ook Nederland meer en meer op de contrôlestaat van ‘Big Brother’ te lijken. Dit land hangt inmiddels ook al vol met beveiligingscamera’s, maar in Amsterdam gaan ze alweer een stapje verder: op sommige plekken wordt er ook al een microfoon in geplaatst!

Als reden wordt opgegeven dat deze microfoon is bedoeld om agressie en geweld tegen te gaan. Klinkt plausibel, maar wie garandeert mij wat er wel en niet wordt opgenomen? Ik vind het dan ook een ernstige aantasting van mijn privacy! Bovendien mogen we ons afvragen of die contrôledrift werkelijk leidt tot een veiligere samenleving!

(Meer over deze afluisterpraktijken bij Momera.)

Tot slot nog maar een paar lichtpuntjes: het weeralarm voor deze week was eindelijk eens gerechtvaardigd, het olielek voor de Amerikaanse kust is (hopelijk) voorgoed gedicht, en de zinloze missie in Uruzgan nadert z’n einde.

Foto: Bavaria-babes waren weer toegestaan tijdens de huldiging van Oranje.

(Nog geen stemmen)
Loading...

De Unie van Vrijheidslievende Websites

Ondanks de hevige regelval van afgelopen nacht en vanmiddag is de temperatuur in de computerkamer nog steeds niet echt gedaald. De activiteiten blijven hier dan ook op een laag pitje staan. Wel heb ik hier en daar nog wat aan de pagina’s voor de webring zitten sleutelen.

Het is nog steeds niet helemaal klaar, maar het grootste deel is nu in het Nederlands. Aan de vertaling van de automatische e-mails wordt nog gewerkt. Ook voeg ik misschien nog een help-tekst toe.

Ik vind echter dat ik de handel in de huidige staat al wel officieus kan vrijgeven. Laat heel vrijheidslievend Nederland zich dus aanmelden, en laten we met z’n allen hopen dat de Unie van Vrijheidlievende Websites een grote webring wordt, en blijft!

Afb.: De navigatiebalk van de webring.

(Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 3,00 van 5)
Loading...

Zomerstilte

De laatste dagen is het zomaar ineens spontaan ruim 30 graden in mijn computerkamer. Van bloggen is dan ook niet veel terechtgekomen, en ik vrees dat dat de komende tijd ook niet anders zal zijn.

Wel heb ik wat zitten rotzooien met diverse webring-scripts (zie ook vorige log). Eindelijk heb ik een script gevonden dat ik aan de praat heb kunnen krijgen: Orca Ringmaker. Alle andere scripts zijn knutselware! Het is logisch dat nog niet alle functies volledig operationeel zijn zolang je webring nog leeg is, maar je moet natuurlijk wel in staat zijn om een eerste website toe te voegen…

Bij Orca Ringmaker was over dit probleem nagedacht! Na het invullen van een aantal zaken zoals database, was het voor de rest meteen duidelijk hoe verder te handelen. Je kunt het eerste resultaat bekijken op devrijheid.org.

Er moet nog e.e.a. veranderd en vertaald worden, maar het begin is er. Je kunt je site dus evt. nu al aanmelden, maar het zou prettiger zijn als je nog ff zou willen wachten totdat het helemaal klaar is!

Tot slot: Geniet van het mooie weer!

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 3,00 van 5)
Loading...