Maandelijks archief: augustus 2010

De vergeten vlagdag

De vlagdagen worden hier in de sidebar niet geautomatiseerd weergegeven. Dat komt omdat sommige vlagdagen niet elk jaar op dezelfde datum vallen. Dat maakt de zaak nodeloos ingewikkeld. Bovendien was ik bang dat een geautomatiseerde kalender weleens voor onnodige vertraging zou kunnen zorgen tijdens het laden van de pagina’s. Daarom heb dan ook ooit eens besloten om de data gewoon zelf bij te blijven houden en de teksten zelf in te plakken.

Jarenlang ging dit goed… Tot afgelopen zaterdag… Er zou een kast worden bezorgd, en ook moest ik er nog ff op uit om een plantje te kopen voor de verjaardag van mijn moeder. En alzo geschiedde het dat ik spontaan de vlagdag voor Martin Luther King (28-8) vergat!

Daarom hieronder ter compensatie de video van Martin Luther King met zijn magische woorden: “I have a dream!”

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

Oud nieuws

Ja, ik weet het, ik weet het! Het is inmiddels oud nieuws, maar toch moet ik het hier nog ff kwijt…

In Nederland kun je echt beter heroïneverslaafde zijn dan roker! Als verslaafde krijg je nl. al jaren gratis een paar lijntjes per dag. En wie gaat die lijntjes betalen??? Juist! De roker! Om de begroting rond te krijgen, gaat nl. de prijs van rookwaren voor de verandering maar weer eens omhoog.

Tevens moet mij van het hart dat dit demissionaire kabinet zich veel te veel blijft bezighouden met wetgeving en besluitvorming. Deze zaken zullen toch echt moeten worden overgelaten aan de opvolgers. Er wordt m.i. gewoon dankbaar misbruik gemaakt van de huidige situatie die nu al bijna drie maanden voortduurt!

(Nog geen stemmen)
Loading...

Naar de film met Alex Jones

Natuurlijk hoeft niet alles automatisch waar te zijn wat Alex Jones beweert, maar die man blijft wel boeiende films produceren! Gisteren ontving ik een mail van The VOICE of WAKKER Holland met daarin o.a. links naar Endgame en Invisible Empire.

De film Endgame uit 2007 had ik een jaar geleden ofzo al gezien, maar heb ’m toch weer opnieuw bekeken. Invisible Empire is nog maar een paar maanden oud, en die zag ik voor het eerst.

Mocht je bekend zijn met het werk van Alex Jones, dan weet je natuurlijk nu al waar het over gaat, en mocht je per ongeluk nog nooit van hem hebben gehoord, dan ben je daar in een paar minuten wel achter… Zoals Erich von Däniken in alles een prehistorische ruimtevaarder ziet, zo ziet Alex Jones in alles een complot!

Maar goed, ondanks het voorgaande zijn beide films m.i. zeer de moeite waard! Sla bijv. Huizenjacht en Ik kom bij je eten een keer over, en kijk dan voor de verandering eens naar Endgame en/of Invisible Empire. Veel kijkplezier!

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

De bijna gratis waterpijp (WPR – V)

Dit is in feite deel V uit de serie Water pipe reloaded. Vandaar de toevoeging WPR.

Het was deze week stil hier op dit weblog, maar het was herrie in de keuken! Ik ben nl. nog steeds aan het experimenteren met het maken van tabak voor de waterpijp.

Voor het verbrandingsproces bleek het toevoegen van glycerine van cruciaal belang. Dit voorkomt nl. het vroegtijdig verschroeien van de tabak waardoor je dus langer van je waterpijp kunt genieten.

Let op! Mocht je zelf ook aan de slag willen gaan, koop dan niet zomaar de eerste de beste fles glycerine bij de eerste de beste drogist! Je moet nl. een soort hebben die voor consumptie geschikt is. Ik moest ervoor bij de apotheek zijn.

Gewapend met de glycerine kon ik dus aan de slag met versie 2.0 van mijn recept. De totale brandduur ligt nu met een volledig gevulde tabakskom op ruim een uur, en dat is slechts een paar minuten minder dan bij ‘echte’ tabak (max. 1 u 10). Ook de rookontwikkeling is goed. Het produceren van veel rook is natuurlijk niet het ultieme doel van het waterpijproken, maar is m.i. toch wel degelijk een onderdeel van de pret.

De smaak is echter nog steeds niet optimaal, maar is in de huidige vorm al zeer goed bruikbaar om er de tabakskom voor ongeveer 1/4 tot 1/3 mee te vullen. De eigen tabak gaat dan eerst in de kom, en wordt daarna aangevuld met ‘echte’ tabak. De smaak trekt dan tijdens het roken goed door de eigen tabak heen, en zul je weinig verschil merken. Ook is het kleine verschil in brandduur met een dergelijk kleine hoeveelheid in de kom te verwaarlozen.

Op deze manier kun je voor een paar dubbeltjes aan ingrediënten (per pannetje) al aardig wat uitsparen op het roken van de waterpijp. Ik rust echter niet totdat ik de juiste smaakmakers heb gevonden. Is een eenvoudige Jonagold (appel) niet smakelijk genoeg? Moet ik i.p.v. kaneel misschien iets anders toevoegen?

Misschien vind je het leuk om met me mee te experimenteren. Hieronder geef ik je dan ook het recept dat ongetwijfeld een zeer goede basis kan vormen voor een smakelijk waterpijpje:

Waterpijptabak versie 2.0

Ingrediënten: 1/4 appel, schenkstroop, kaneel, glycerine en wat restanten shag (zie foto).

Hak 1/4 appel (zonder klokhuis, met schil) in fijne mootjes, of gebruik daarvoor een blender. Zet een pannetje (bij voorkeur een wok) op een laag vuurtje en giet er een laagje schenkstroop in. Schuif het in mootjes gehakte stuk appel in de pan en roer dit door de schenkstroop. Laat dit een minuutje pruttelen en voeg vervolgens (qua volume) ongeveer een gelijke hoeveelheid aan restanten shag toe (dit gaat op het oog). Tijdens het omscheppen en doorroeren strooi je er tevens een laagje kaneel overheen.

De inhoud van de pan is nu ineens vrij stevig geworden. Dat is niet erg, want het is toevallig toch net tijd om er een laag glycerine overheen te gieten. Nu lukt het weer om de substantie makkelijk in kleine stukjes te verdelen. Roer het nog een beetje door totdat je ziet dat vrijwel alle glycerine is opgenomen, en schuif het ten slotte op een schotel of een bord. Zet het ergens weg, en na ongeveer 24 uur is het goedje rookbaar!

PS: Ik werk nooit met een maatbeker, keukenweegschaal of kookwekker. In de ‘cuisine’ van de Geuzenpartij! gaat alles nl. op het oog en op het gevoel.

Wordt vast nog wel vervolgd

(Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

Water pipe reloaded – IV

Jawel! Voor weinig geld een lekker waterpijpje roken moet in de nabije toekomst mogelijk zijn. Het goedje dat ik beschreven heb in deel III is nl. wel degelijk rookbaar!

Aanvankelijk dacht ik vorige week nog dat mijn eigen brouwsel na een dagje drogen nog niet voldoende was opgedroogd. Ik legde daarom een kleine hoeveelheid op een schoteltje en zette het in de magnetron. Het begon echter al na een paar seconden te vonken en te roken. Wow! Dat was uiteraard een goed voorteken. Het grote experiment kon dus beginnen!

Inmiddels heb ik dan ook de eerste experimenten achter de rug, en ik moet zeggen dat de basis (appel, schenkstroop en shag) me niet is tegengevallen! Ik ben begonnen met een paar waterpijpjes met ongeveer 1/3 eigen brouwsel onderin, en de rest ‘echte’ tabak. Dat smaakte prima, en ook de trek bleef goed zodat ik rustig kon blijven lurken. Het enige nadeel was eigenlijk dat de waterpijp wat eerder op was. Met ‘echte’ tabak kon ik het met mijn nieuwe kopje (tabakskommetje) soms wel 1 uur en 10 minuten volhouden; met ongeveer 1/3 eigen brouwsel was het vrijwel exact in een uur bekeken.

Na het roken zag ik ook telkens dat de verkoolde restanten van mijn eigen brouwsel wat grijzer waren dan van de ‘echte’ tabak, en ook was het iets meer aangekoekt. Daardoor kwam ik op het idee om er bij volgende experimenten wat kaneel overheen te strooien. Dat zou het brouwseltje sowieso wat minder plakkerig maken, en mogelijk zou dat tevens de brandduur wat kunnen verhogen.

Dit idee was leuk… De kaneel had nl. alleen maar enige invloed op de smaak en op de plakkerigheid; de brandduur bleef gelijk. Ik heb inmiddels begrepen dat het toevoegen van glycerine belangrijk is om te voorkomen dat de tabak te snel verkoolt. Deze glycerine moet dan wel van een soort zijn die ook voor consumptie geschikt is. Binnenkort zal ik eens bij de drogist gaan rondsnuffelen.

Ook jullie tips zijn hier natuurlijk welkom. Alvast bedankt. Samen moeten we nl. in staat zijn om het roken van de waterpijp (met minimale inspanning) een heel stuk goedkoper te maken!

Wordt vast nog wel vervolgd

(Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 3,00 van 5)
Loading...

De Geuzenpartij! en de vrijheid van Lier

Hoewel er natuurlijk ook in België vrijwel dagelijks wordt geknabbeld aan de persoonlijke vrijheden, ben ik er gelukkig ook dit jaar weer in geslaagd om een paar dagen te genieten van de restanten van de Vlaamse Vrijheid. Dit keer heb ik het charmante stadje Lier bezocht, en heb me daar zeer goed kunnen vermaken!

Het eerste dat me echter opviel was een bordje aan de rand van het centrum: videobewaking! Ik vind zoiets gewoon nog steeds niet passen in het ongecompliceerde België! Ook is intussen het rookbeleid voor hotelkamers aangepast. Het tweede teken aan de wand! Maar ja, laat die Belgen maar schuiven, want sommige hotels en pensions staan het nog steeds oogluikend toe.

Ik moest daar dan wel wat extra moeite voor doen, want met een geprinte stadsplattegrond en een lijstje met adressen van hotels red je het in 2010 niet meer. Uiteindelijk heb ik de hulp moeten inroepen van de plaatselijke Dienst voor Toerisme aan de Grote Markt. De dame aldaar aan de balie vond nog niet eens dat ik een rare vraag stelde, en loste mijn probleem op met één simpel belletje naar pension ‘Ezili’, eveneens aan de Grote Markt.

Bij dat pension aangekomen, kreeg ik dan ook eerst de sleutel, en daarna een asbak. Bij deze dank ik zowel de Lierse Dienst voor Toerisme als de mensen van pension ‘Ezili’. Helemaal top!

In Lier heb ik natuurlijk de nodige bezienswaardigheden bezocht, zoals de Zimmertoren en de Gummaruskerk, maar vooral heb ik ouderwetsch een pintje gevat in diverse cafés waar rokers en niet-rokers nog gewoon naast elkaar kunnen bestaan.

Ten slotte heb ik weer een tas vol rookwaar mee naar huis genomen, en dit keer niet alleen maar shag, maar ook tabak voor de waterpijp!

Hier rook ik meestal Evergreen, en die kost per pakje van 42,5 gram op het ogenblik € 4,25. Da’s dus precies een euro per 10 gram oftewel 5 euri per 50 gram. In België verkoopt men het merk Next, een vergelijkbare shag, voor slechts € 3,70 per pakje van 50 gram. Het moge duidelijk zijn dat ik tot eind volgende maand geen shag meer hoef te kopen!

Ook tabak voor de waterpijp is er fors goedkoper dan hier. Voor een pakje van 50 gram ben je daar slechts 4 euri kwijt. In Nederland kost hetzelfde pakje € 5,80. Tel uit je winst!

Maar goed, over de waterpijp publiceer ik zeer binnenkort wel weer het nodige. Houd dit weblog dus in de gaten als je daarin geïnteresseerd bent.

Hieronder nog een paar foto’s van Lier:


Het stadhuis aan de Grote Markt.

De Gummaruskerk gezien vanuit het Spuihuis.

Welke ***** bedenkt er nou zo’n naam!

De Zimmertoren met astronomische klok.

(Nog geen stemmen)
Loading...

Water pipe reloaded – III

Het moge inmiddels natuurlijk wel duidelijk zijn dat ik in 2005 met die 7 euri voor 150 gram te maken had met kofferbak-import uit Irak. In die tijd had het Ministerie van VWS naar mijn beste weten nog geen seconde nagedacht over de waterpijp, en daarmee was die Irakees waarschijnlijk nog niet eens illegaal bezig. Tabak voor de waterpijp was destijds immers (mogelijk) nog helemaal geen accijnsgoed???

Maar ja, de tijden zijn duidelijk veranderd… De in het vorige deel genoemde sigarenzaak blijft voor mij een prima adres voor kooltjes en reserve-onderdelen, maar voor de tabak zelf moet ik echt andere oplossingen vinden om het roken van de waterpijp ook financieel aantrekkelijk te houden. De Zwarte Markt in Beverwijk zou een optie kunnen zijn, maar dat ligt voor mij nou ook niet echt in de buurt.

Inmiddels heb ik al wel op Hyves een recept gevonden om de tabak zelf te maken, en dat kan interessant worden! Helaas moest ik voor dat recept aan de slag met pepermunt, glycerine, honing en nog het e.e.a. Hè, wat vervelend! Laat ik die spullen nou net niet in huis hebben? Ik ben dan ook zelf maar wat gaan rotzooien met de spullen die ik toevallig wèl in huis had: een appel, schenkstroop en wat restanten shag.

Ik heb de wok op een zeer laag vuurtje gezet, en er een bodempje schenkstroop in gegooid. Vervolgens heb ik 1/4 appel in mootjes gehakt, en deze door de schenkstroop gemengd. Deze handel heb ik een minuutje ofzo laten pruttelen, en daarna heb ik er grofweg een gelijke hoeveelheid aan restanten shag aan toegevoegd. Na een paar keer roeren heb ik het troepje laten afkoelen. Het staat nu op een schoteltje te drogen, en het ziet er nog niet eens echt beroerd uit! De vraag blijft natuurlijk of dit straks geschikt is om in de waterpijp te roken, en of dit dan überhaupt wel smaakt. Vandaar dat er onder deze log dan ook staat: “Wordt ongetwijfeld nog wel vervolgd”.

Hieronder vind je nog de nodige links:

Mocht ik je interesse hebben gewekt, dan kun je eens rondkijken op: Waterpijpen.nl, Waterpijpwebshop.nl, Waterpijp-online.nl en Nargileshop.nl.

Hoe zet je een waterpijp in elkaar en hoe rook je zo’n apparaat? Daartoe hebben genoemde sites allemaal hun eigen handleiding. Ze zijn qua taalgebruik echter matig tot ver onder het vriespunt. In sommige gevallen was een gratis automatische vertaling echt een betere keus geweest. (Ook heeft men soms nog niet eens de moeite genomen om inches om te zetten naar centimeters. Foei!) De beste handleiding is m.i. de video van Nargileshop.nl. Als je deze video hebt gezien, dan weet je eigenlijk alles over de waterpijp. Hulde aan de makers!

Ook op Hyves is de waterpijp populair. Kijk bijv. eens rond op Waterpijp.hyves.nl en Waterpijproken.hyves.nl. Tevens maakt Rokersbelangen.nl gewag van het feit dat de waterpijp ook in de echte wereld steeds meer terrein wint.

Ten slotte nog een link naar de waterpijp op Wikipedia en een link naar Nakhla Tobacco, de bekendste producent van tabak voor de waterpijp.

Zo! Je kunt nu niet meer zeggen dat niemand je ooit iets heeft verteld over de waterpijp!

Foto: Ook vrouwen genieten af en toe van de waterpijp.

Wordt ongetwijfeld nog wel vervolgd

(Aantal stemmen: 1 | Gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

Water pipe reloaded – II

Mijn gedachte omtrent die woekerwinst bleek ongegrond, want men is er bij het Ministerie van VWS inmiddels ook wel achter dat er, behalve shag, sigaretten, sigaren en pijptabak, ook nog zoiets bestaat als tabak voor de waterpijp. Op het pakje à 50 gram dat ik laatst kocht, zit nl. een soort belastingzegel.

Dit zegel is een strook van 16 cm lang, die om het doosje heen is geplakt. En, zoals je ziet, hebben ook de waarschuwingen met rouwrand hun intrede gedaan. Ze staan nog niet op het pakje zelf, maar zijn er botweg overheen geplakt zodat er van de originele aanduidingen (in het Engels en Arabisch) weinig meer over is.

Maar goed, ik loop op de zaken vooruit… De Primera viel dus af, en bij al die Turkse, Aziatische en andere exotische winkeltjes konden ze mij niet helpen. Ik had de strijd dan ook eigenlijk al opgegeven toen ik langs een Turkse groenteboer liep. Bij een groenteboer verwachtte ik uiteraard geen spullen voor de waterpijp, maar omdat die man op dat moment onder de luifel zijn paprika’s aan het sorteren was, sprak ik hem toch maar aan.

Zoals ik dus al verwachtte, kon ook hij me niet helpen, maar hij had wel goed nieuws voor me: “Ik heb niets voor de waterpijp, maar mijn buurman wel. Die man is gewoon een halve Turk geworden.” Ik antwoordde: “U bedoelt die sigarenboer?” “Jazeker”, zei hij. Ik dankte hem hartelijk, en liep een deur verder.

Nou ken ik die politiek incorrecte sigarenboer wel met die levensgrote asbak op z’n toonbank; ik kom alleen niet zo vaak bij hem. De shag die ik rook, meestal Evergreen of Zilver, is immers ‘overal’ te koop!? In zijn zaak blijft echter het sfeertje van ‘ons kent ons’ hangen. Ik zei dan ook: “Ik hoorde van je buurman dat ik hier moest zijn voor spullen voor de waterpijp, maar ik zie het al! Eerst ga ik ff je collectie bekijken.”

Ze stonden er in alle soorten en maten, en da’s toch wel een stuk leuker dan het bekijken van een paar fotootjes bij een online-winkel! Maar ja, ik had helemaal geen waterpijp nodig, maar wel fruit-tabak, kooltjes en een nieuw kopje (tabakskommetje). Dat is allemaal gelukt, en verliet de zaak dan ook in opperbeste stemming. Bij de uitgang zei ik nog: “Als je straks grote witte rookwolken ziet, dan weet je waar ze vandaan komen!”

Bij thuiskomst zag ik dat het kopje inderdaad precies paste. Dat is dan ook weer het voordeel boven een online-winkel; nu kon ik uit diverse typen gewoon de goeie aanwijzen. De diameter aan de bovenkant is iets groter, en ook is het kopje iets dieper. Dat komt allemaal heel goed uit, want nu stemt de inhoud nagenoeg overeen met de brandduur van een kooltje van 33 mm. Ik kom uit op een gemiddelde van 1 uur en 10 minuten. Vijf jaar geleden rondde ik het af op bijna 1,5 uur, maar dat is dus iets overdreven.

En dan de tabak zelf: deze kost tegenwoordig via de officiële kanalen inderdaad € 5,80 per 50 gram. (5,50 betreft ongetwijfeld oude voorraad!) Met dergelijke prijzen is het roken van een waterpijp in een paar jaar tijd dus grofweg 2,5 keer zo duur geworden. Dat moet toch echt anders kunnen!

Foto: Pakje tabak voor de waterpijp en een paar kooltjes.

Wordt vervolgd

(Nog geen stemmen)
Loading...

Water pipe reloaded – I

Men zegt vaak dat volwassenen een slechte invloed kunnen uitoefenen op kinderen, maar misschien is het omgekeerde ook wel waar! Sinds kort werk ik in het kader van de reïntegratie nl. op een school als conciërge. Nou is een school natuurlijk hèt toonbeeld van politieke correctheid, dus roken doe je maar zoveel mogelijk buiten het zicht van de kinderen…

Maar ja, kinderen zien natuurlijk altijd veel meer dan je denkt, dus ik werd al snel gesignaleerd door een groepje leerlingen van een jaar of 10. “Hé, meester!”, riep één van die jongens, duidelijk van Turkse komaf, “Hebt u ook weleens een waterpijp gerookt?” (Ja, ja, ik heb tegenwoordig een titel! :cool:)

Ik antwoordde hem dat ik ooit, zo’n vijf jaar geleden, eens een waterpijp had gekocht, maar dat die alweer een paar jaar stof stond te vergaren op de vensterbank. Bovendien was dat Irakese winkeltje waar ik die waterpijp, de tabak en de kooltjes ooit kocht inmiddels opgedoekt.

De vader van die jongen nam de tabak voor de waterpijp altijd ‘van thuis’ mee, maar ik zou mijn licht eens kunnen opsteken bij het plaatselijke shisha-restaurant (shisha = waterpijp) in de binnenstad. De andere jongens en meisjes, eveneens van exotische afkomst, sloten zich graag aan bij dat advies. Ook hun vaders kochten de tabak nl. ‘thuis’, en die mogelijkheid had ik uiteraard niet.

Tsja, dat shisha-restaurant was misschien best wel een leuke tip, maar een restaurant is natuurlijk geen winkel. Het zette me echter wel aan om zo hier en daar eens navraag te doen bij diverse sigarenzaken en oosterse winkeltjes. Het is immers (doorbetaalde) grote vakantie, dus ik had (en heb) tijd zat!?

Mijn speurtocht is begonnen bij een Primera-winkel in de buurt, maar daar stonden ze me een beetje raar aan te kijken: “Nee, daar hebben we helemaal niets voor. Via internet misschien?” Ja, nou weet ik ook wel dat je zo hier en daar (meer links volgen nog) wel tabak en kooltjes kunt krijgen, maar als zo’n zaak morgen failliet gaat, dan heb je gewoon pech! Bovendien maken de verpakkings- en verzendkosten het allemaal onnodig veel te duur.

En nou ik het toch over de kosten heb: ik zag toch echt andere prijzen dan ik gewend was. Bij dat Irakese winkeltje betaalde ik destijds ongeveer 7 euro voor een doos van 150 gram. Op internet zag ik prijzen van € 5,50 tot 5,80 voor slechts 50 gram. Werd er via internet woekerwinst gemaakt omdat de mensen toch niet beter weten???

Wordt vervolgd

Foto: De directeur van de Geuzenpartij! opnieuw aan de waterpijp.

(Nog geen stemmen)
Loading...