Het regeerakkoord

Zichtbare leiders zijn niet echt aan de macht, dus wat we vandaag te horen hebben gekregen over het nieuwe regeerakkoord is in feite niets meer dan schone schijn.

Een mooi voorbeeld is natuurlijk het rookverbod voor de horeca, dat deels wordt opgeheven. Achter de schermen blijft in deze zaak ‘Big Pharma’ (de farmaceutische industrie) nl. gewoon aan de macht. Rokers krijgen het café op de hoek weer terug, maar het zal me niet verbazen als daar minstens twee andere rookverboden voor in de plaats gaan komen. Ik denk hierbij aan een rookverbod op stranden en in parken. In de VS is dat al heel gewoon, dus dat komt dan ook vrolijk onze kant op!

Bovendien denk ik dat het nieuwe kabinet Rutte-Verhagen I het niet lang zal uithouden. Het heeft immers -als ik het goed heb- 113 dagen geduurd totdat ze het eindelijk eens konden worden met Ome Geert Wilders? Het lijkt me dan ook niet onredelijk om aan te nemen dat de totale levensduur van Rutte-Verhagen I ongeveer gelijk zal zijn aan de genoemde 113 dagen.

In januari volgend jaar worden er dan weer nieuwe verkiezingen uitgeschreven, en dan komen Pechtold, Halsema en uiteraard Cohen weer in beeld. Vervolgens stuurt ‘Big Pharma’ een flinke zak geld richting Den Haag, en zo is het rookverbod vóór je het weet gewoon weer terug. (En zijn er ondertussen de genoemde nieuwe rookverboden bij gekomen.)

Nee, sommige zaken moeten echt voor eens en voor altijd van de politieke agenda verdwijnen. Zolang dit niet gebeurt, blijft het volk de speelbal van politiek Den Haag!

12 oktober, Rokersdag, is en blijft dan ook gewoon een vlagdag. Vlag je dit jaar ook mee?

PS:
Het is overigens opvallend dat er uitgerekend vandaag een artikel moest verschijnen waaruit blijkt dat drinkers meer kosten dan rokers. Over de cijfers kan ik helaas weinig zinnigs melden, en kan dan ook alleen maar aannemen dat ze tot op zekere hoogte waar zijn. I.i.g. zouden rokers de maatschappij 2,4 miljard kosten t.o.v. 2,6 miljard voor de drinkers.

Hierbij wordt echter volledig voorbijgegaan aan de opbrengsten middels accijnzen. Voor de drinkers is het moeilijk een gemiddelde te berekenen, want de accijns voor bier wordt bijv. geheel anders berekend dan die voor wijn en cognac.

Voor de rokers is het ook al niet zo makkelijk, want de ene rookt shag en de andere weer sigaren of sigaretten. Maar als ik nu stel dat de gemiddelde roker dagelijks 2 euro aan accijns betaalt, dan levert dat met zo’n 4 miljoen rokers op jaarbasis ongeveer 2,9 miljard op. Na aftrek van de veronderstelde kosten (2,4 miljard) leveren rokers dus elk jaar een half miljard op. Daar wil ik best eenmalig een promille van ontvangen!

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren  Aantal stemmen: 2 | Gemiddeld: 4,50
Loading...

2 reacties op “Het regeerakkoord

  1. Ik denk dat we de 113 dagen makkelijk halen, maar dat zij de volle rit uit gaan zitten is een utopie. Indien zij net als Balkende ook nog eens 100 dagen in het land zich voor gaan stellen, trekken zij het 1 jaar.

    Wat betreft het rookverbod. Idd is het in Amerika al zover dat je in pretparken alleen nog maar op speciale plekken mag roken. En er zijn maar weinig plekken aangewezen, dus daar ziet het blauw van de rook. En dat speelt zich allemaal af buitenshuis uiteraard. Daar is roken echt gelijk aan drugs spuiten in het openbaar. Je wordt als een melaatse behandeld als je rookt, tenzij je een dikke cubaan of hollandse knak in je hoofd hebt. Dan worden veel mannen plots heel vriendelijk tegen je :roll:

  2. @Ruitenkoning:
    Ik heb inmiddels al wat mensen gesproken die met schattingen kwamen die schommelden tussen een half en een heel jaar. Daarmee zit ik met mijn 113 dagen laag, en jij met een jaar vrij hoog. Het is i.i.g. wel duidelijk dat ze de volle 4 jaar niet gaan halen.
    En wat het roken betreft: Het schijnt idd. zo te zijn dat in de VS vooral de sigaret onder druk staat. Typisch Amerikaans, denk ik…

Onderwerp is gesloten.